Praktikal Haapsalu SÕPRUSLINNAS FUNDAOS

Sisestatud: 14.06.2013

Selle aasta mais oli kuuel HKHK koka- ja majutusteeninduse eriala õpilasel meeldiv võimalus sooritada oma erialane praktika Portugalis, Haapsalu sõpruslinnas Fundaos. Konkurss välispraktikale oli karm ning õnnelikeks väljavalituteks osutusid Elisa Ausmeel, Kersti Künnapas ja Andra Sreiberg majutusteeninduse kolmandalt kursuselt, Sten Karm ja Johannes Kiiver kokaeriala teiselt ja Riho Sommerman kolmandalt kursuselt.

ESCOLA PROFESSIONAL DO FUNDAO on ca 300 õpilasele ametiõpet pakkuv kool Haapsalu sõpruslinnas Fundaos, mis asub Portugali mägiseimas piirkonnas riigi keskosas. Kooli põhitegevuseks on kutseõpetuse andmine majutuse, toitlustamise, turismi, infotehnoloogia ja ehituse erialadel, Fundao ametikooliga kooliga seob meid pikaajaline koostöö ning esimesed praktikandid saatsime sinna juba 2010 aastal. Eelmisel sügisel võtsime vastu ka kaks portugali õpilast, kes talve hakul said lumises Haapsalus Promenaadi hotellis oma esimesed välistöö kogemused.

Praktikandid töötasid neljas erinevas restoranis nii kokaabiliste kui teenindajatena ning õppisid tundma portugali köögi eripärasid. Suurimad erinevused ilmnesid juba hommikusöögilauas, kus portugallane on harjunud kange espresso kõrvale magusat kreemiga täidetud saia sööma. Elisa ja Johannes töötasid restoranis Bela Vista, mis oli spetsialiseerunud rohkem mereandidele ning nelja nädala jooksul õnnestus tutvust teha nii kalmaaride, kaheksajalgade, karpide, krabide, suuremõõtmeliste kalade kui ka austrite ja tigudega, mille puhastamiseta ei möödunud vist päevagi.

Kersti ja Steni praktikakohaks oli portugallaste hulgas populaarne puhkekeskus Alambique de Ouro Resort, mis asus veidike linnast väljas ning pakkus majutus- ja söömisvõimaluste kõrval ka kaunist ümbrust aia ja basseinidega. Tänu lahkele pererahvale lubati vabadel päevadel basseini äärde päikest nautima ka teisi eesti praktikante.

Andra ja Riho olid mõlemad oma restoranides üksi ning pidid seetõttu suheldes vaid iseenda peale lootma.  Andra teenindas kliente hubases restoranis Herminia, mis paiknes Fundao peatänava ääres ning oli mitmel aastal äramärkimist leidnud ka restoranimaailmas väga tähtsaks peetavas trükises nimega Michelin Guide Book. Riho praktikakohaks oli restoran A Moagem D’Avó, mis pakkus erinevaid portugalipäraseid roogi, sealhulgas ka tervelt vardas küpsetatud siga.

Vabal ajal õnnestus meie praktikantidel osa võtta mitmetest kooli poolt korraldatud üritustest, sealhulgas ka kooli nimiüritusest Cherry Festivalist, mis toimub igal kevadel koostöös kooli rahvusvaheliste partneritega just kirsside valmimise ajal ning pakub huvitavaid erialaseid kogemusi. Ka seekord võtsid festivalist osa prantsuse, hispaania ja belgia koolide noored kokad ning kahel päeval pakuti saja inimese seltskonnale viiekäiguline õhtusöök, kus igas käigus olid üheks komponendiks ka kirsid. HKHK meeskonna ülesandeks oli valmistada magustoit, milleks olid kirsi brownied kamakreemiga. 

Lisaks festivalile õnnestus õpilastel käia vaatamas ka tõelist kirsiistandust, kohalikku veinitehast, kauneid ümbruskaudseid mägikülasid ning Fundao uues linnaosas paiknevat Haapsalu tänavat, mis rajati sinna pärast kahe linna vahelise sõpruse ja koostöö lepingu sõlmimist 2004 aastal. Tagasiteel jäi aega ka üheks päevaks portugali pealinnas, Lissabonis.

Lisaks uutele kogemustele õnnestus meie õpilastel ka portugali töökaaslastele midagi uut õpetada, kõikidesse restoranidesse jäid maha õpetused kümnetest ja kümnetest erinevatest salvrätikute voltimise viisidest, mis kohalike seas vaimustust esile kutsusid ning kasutust leidsid.

Sündmuste kalender
Kõik kategooriad
Oota!
Tagasiside toimetusele